Aflevering 1
De medisch specialist en de bedrijfsarts
In Nederland zijn de medische zorg en arbozorg vaak nog twee verschillende werelden, terwijl mentale en fysieke klachten, maar ook allergieën kunnen worden veroorzaakt of verergerd door het werk. En andersom kan ziekte invloed hebben op het functioneren in werk. De zorg voor patiënten en daarmee ook het welzijn van patiënten kan aanzienlijk verbeteren als die link tussen zorg en werk wordt gelegd. In de 3-delige podcastserie “Casuïstiek arbocuratieve samenwerking – Verbeter de zorg voor je patiënten” laten we aan de hand van concrete voorbeelden zien wat die samenwerking kan opleveren en hoe je dat voor elkaar krijgt.
In aflevering 1 ‘De medisch specialist en de bedrijfsarts’ spreken we met Mevrouw Beumer (orthopedisch en handchirurg Amphia Ziekenhuis en associate professor werkgerelateerde zorg in het Amsterdam UMC) en meneer Romme (bedrijfsarts). Zij vertellen over de rol van werk voor patiënten en het belang van samenwerking tussen artsen en arbodeskundigen. Maar ook over hoe ingewikkeld het is voor medisch specialisten en bedrijfsartsen om met elkaar in contact te komen.
De eerste aflevering is hier te beluisteren.
“Het is vanaf het begin belangrijk om met een patiënt samen stil te staan bij de vraag of een bepaalde aandoening ook problemen op het werk geeft, of misschien zelfs wel door het werk veroorzaakt is. Dan kun je de behandeling daarop afstemmen.” (Dokter Beumer)
Deze podcastserie is een initiatief van het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg, dat wordt gecoördineerd door het RIVM in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze podcastserie is mogelijk gemaakt met financiering van ZonMW.