De Jonge Specialist
Het is van belang om goed te weten wie je belangen behartigt. Als AIOS longziekten ben je niet alleen longarts in opleiding, maar ook in algemene zin een medisch specialist in opleiding én een werknemer van het ziekenhuis.
Alle medisch specialisten zijn sinds 2015 gezamenlijk vertegenwoordigd binnen de Federatie van Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl). Alle zaken die specialisme overstijgend zijn, worden binnen de federatie besproken. Daaronder vallen ook allerlei zaken die ons als AIOS aangaan (denk aan opleidingsverkorting, aantal opleidingsplekken, werkloosheid onder jonge klaren etc). De invloed van de losse wetenschappelijke verenigingen zal waarschijnlijk minder gaan worden in de toekomst,. Binnen de federatie zullen de afspraken gemaakt worden en voor de ‘buitenwereld’ is er dus nog één gesprekspartner wanneer het medisch specialistische zaken betreft.
Sinds 2014 kennen wij binnen Nederland een nieuwe organisatie die specifiek de belangen van de AIOS vertegenwoordigt; ‘De Jonge Specialist’. De Jonge Specialist is het aanspreekpunt voor belangrijke partijen zoals de Federatie van Medisch Specialisten, het Ministerie van VWS, de landelijke ziekenhuisorganisaties (NFU en NVZ), de KNMG en de Arbeidsinspectie. Deze vereniging kende tot dusver een individueel lidmaatschap. Circa 50% van alle 6000 aios in Nederland was lid van De Jonge Specialist. Momenteel is er sprake van een overgangsfase naar een 100% lidmaatschapsgraad om de stem van de gehele groep AIOS uit Nederland te vertegenwoordigen binnen de Federatie van Medisch Specialisten en zo meer zeggenschap te verkrijgen bij o.a. CAO onderhandelingen.
Er is een goede binding tussen De Jonge Specialist en alle juniorverenigingen door de inrichting van de Raad Juniorverenigingen, waarin de AIOS van alle specialismen (ook wij vanuit de longziekten) zijn vertegenwoordigd.
Belang van dubbel lidmaatschap (NVALT - De Jonge Specialist) voor AIOS
Gezien bovenstaande is het uitermate belangrijk om betrokken te blijven bij de Federatie van Medisch Specialisten en onze krachten als AIOS te bundelen om inspraak te behouden. De besturen van alle juniorverenigingen streven samen met het bestuur van De Jonge Specialist naar boven geschetst gecombineerd lidmaatschap. Dit is ook de wens van de Federatie van Medisch Specialisten.
Voordelen dubbel lidmaatschap NVALT/De Jonge Specialist
Een dubbellidmaatschap voor alle AIOS is belangrijk, omdat:
- De Jonge Specialist dan echt kan spreken namens de gehele groep van medisch specialisten in opleiding (de invloed van de afzonderlijke wetenschappelijke verenigingen zal namelijk gaan afnemen)
- Er opgekomen kan worden voor de belangen op allerlei gebieden die belangrijk voor AIOS zijn zoals: individualisering van de opleiding, verkorting van de opleiding en arbeidsperspectief als jonge klare;
- Meer individuele leden meer zeggenschap geeft bij de CAO onderhandelingen;
- De Jonge Specialist namens de AIOS zitting kan nemen in het bestuur van de Federatie Medisch Specialisten, bestuur van de LAD (landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en ze een volwaardige gesprekspartner voor partijen zoals de KNMG, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen), VvAA en ministerie van VWS zijn.
Bovendien hebben leden van De Jonge Specialist tal van individuele voordelen zoals rechtsbijstand bij zaken rondom de opleiding (geschillen, individuele arbeidsvoorwaarden), juridisch advies, deelname aan de AIOS Upgrade en abonnement van Medisch Contact en Magazine De Jonge Specialist. Ook ben je automatisch lid van de LAD, aangesloten bij de KNMG en verbonden met de Federatie Medisch Specialisten. Voor een volledig overzicht van de voordelen van het lidmaatschap van De Jonge Specialist, bezoek dan de website: www.dejongespecialist.nl.
Kosten dubbel lidmaatschap
De kosten van het dubbele lidmaatschap kun je in principe declareren bij je opleidingsinstituut (zie bijlage onderin de mail). De lijst met aan te bevelen vergoedingen (opgesteld door het concilium van de NVALT) is ook terug te vinden op de NVALT website.